vesiliikunta tulevaisuuden trendit

Artikkelissa esitellään vesiliikunnan trendejä SUH:n toiminnanjohtajan Kristiina Heinosen luennon perusteella. Tekstin loppupuolella tarkastellaan miten TG Klubben -konsernissa on otettu huomioon tulevaisuuden trendit palveluvalikoimassa. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen kertoi luennollaan helmikuussa 2017 UKTY Ry:n järjestämillä uimahalli- ja kylpyläpäivillä tulevaisuuden vesiliikuntatrendeistä. SUH ry on tutkinut vesiliikuntatrendejä taloustutkimuksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella ja tutkielmassa käytettiin mm. Sitran megatrendejä apuna tulevien trendien ennustamiseen.

Liikuntatoimialan kasvu jatkuu - 3 liiketoimintamallia nostettiin esille

Yksi Sitran tunnistamista megatrendeistä on hyvinvoinnin korostuminen, joka on näkynyt liikuntatoimialan kasvuna viime vuosina.  Kristiina Heinonen nosti luennossaan esille liikuntatoimialan sisältä kolme erilaista liiketoimintamallia, joissa kasvua on erityisesti odotettavissa.

1. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tuotteet ja palvelut
2. Liikuntamatkailu ja urheilutapahtumat
3. Liikuntalähtöiset viestintä-, viihde- ja lifestyle-tuotteet ja -palvelut


Listausta tarkastellessa TG Klubben -konsernin voi ennustaa olevan tulevaisuudessakin vahvoilla, sillä Klubbenin ammattitaitoinen henkilökunta tuottaa jatkuvasti hyvinvointiin liittyviä palveluita eri uimahalleissa. TG Klubbenin tytäryhtiö TG Ahvenisto Oy hallinnoi Ahveniston Toimintapuistoa, jossa yhdistyy liikuntamatkailu sekä hyvinvointiin liittyvät palvelut Vuoden Liikuntapaikaksi 2017 valitun Ahveniston maauimalan sekä seikkailuhuvipuisto Flowpark Ahveniston muodossa. Klubben Sport Finland Oy maahantuo sekä jälleenmyy laadukkaita urheilutarvikkeita ja EasySwim Finland Oy kouluttaa uimakouluja käyttämään elämyksellistä ja kokemuspohjaiseen oppimiseen perustuvaa uimaopetusmetodia. 


Vesiliikunnan tulevaisuuden trendit

Kristiina Heinonen pureutui luennollaan megtrendien avulla yksityiskohtaisemmin vesiliikunnan tulevaisuuden trendeihin. Alle on Heinosen luennolla esittelemät neljä vesiliikunnan trendiä sekä muutamia käytännön esimerkkejä näistä trendeistä. Jokaisen trendin alla on huomioita, kuinka TG Klubben on palveluillaan edustettuna mainituissa trendeissä.

1. Tavoitteellisesti liikkuvien määrä kasvaa

Personal training -palveluiden kysyntä on jatkavassa kasvussa, mikä on näkynyt esimerkiksi uintitekniikkakurssien määrän kasvuna. Triathlonista ja avovesiuinnista Kristiina sanoo muodostuneen jo lähes koko kansan laji.

Klubben Sport Finland Oy maahantuo ja jälleenmyy laadukkaita triathlonvälineitä ja ammattimaista asiakaspalvelua tarjoaa triathlontaustainen Petri Virjo. Ahveniston Toimintapuistoon toteutettiin vuonna 2016 avovesiuintirata sekä siellä järjestetään jälleen tänä vuonna triathlonkurssi ammattilaistriathlonisti Jarmo Hastin vetämänä.

Klubben Sportin Zoggsin märkäpuvut ja triahtlontuotteet löytyvät klikkaamalla kuvaazoggs pienennetty

2. Asiakkaat hakevat elämyksiä

Luennollaan Heinonen kertoi, että uimahalleiltakin odotetaan tulevaisuudessa enemmän kylpylämäisiä palveluita ja viihdettä. Heinonen mainitsi esimerkkinä Wibit-vesihuvipuistolaitteet keinona kasvattaa uimahallien elämyksellisyyttä. Elämyksellisyys näkyy myös elämäntapalajien (SUP, wake, surf ja kiipeily) kasvaneena suosiona sekä liikuntamatkailun suosion kasvuna.

Klubben Sport on Suomen Wibit-vesihuvipuistoilaitteiden maahantuoja ja yritys on lanseerannut PopUp-vesihuvipuisto -konseptin uimahalleille. Ahveniston Toimintapuistossa on panostettu liikuntamatkailukohteen vetovoimaisuuteen elämyksellisillä liikuntapalveluilla. Ahveniston maauimalassa on joka viikonloppu Wibit-vesihuvipuistolaitteet asiakkaille käytössä ja erillisenä palveluna Flowpark-seikkailupuisto, jossa kiipeillään eläviin puihin rakennetuilla seikkailuradoilla.
Wibit PopUp -vesihuvipuistoista löytyy lisätietoa kuvan linkistä
Wibit popup vesihuvipuisto

3. Vastapainoa kiireelle ja fyysiselle suorittamiselle

Hektisen ja suoritusorientoituneen arjen vastapainona toimii rentoutuminen kynttiläuinnissa tai vesijoogassa. Heinonen nosti esille myös kylpylätunnelman ja avovesiuinnin suosion kasvun.

Ahveniston Toimintapuistossa järjestettiin viime vuonna suurta suosiota nauttinut Venetsialainen kuutamouinti kynttilävalaistuksessa ja yökiipeily.

Ahveniston Toimintapuiston venetsialainen kuutamouinti oli menestys. Uutinen tapahtumasta löytyy klikkaamalla kuvaa.
venetsialainen maauimala leikattu

4. Teknologia mukana vesiliikunnassa

Teknologinen kehitys on nopeata, mutta sen käyttöönotossa kestää hetki. Luennollaan Heinonen sanoo uskovansa valmennuksen sekä ohjauksen apuvälineiden kehittyvän tulevaisuudessa ja niiden suosion kasvavan.

EasySwim Finland lanseeraa syksyllä 2017 ensimmäisen uimaopetuksessa käytettävän Ezzy’s Islands -mobiilipelin. Mobiilipeli yhdistää fyysisen ja digitaalisen maailman sekä tekee oppimisesta kokonaisvaltaisen kokemuksen, joka jatkuu uima-altaan ulkopuolellakin.

Klikkaa kuvaa ja tutustu Ezzy's Islands-mobiilipeliin tarkemmin. 
ezzys islands logo 300Lähde: VUKP 8.2.2017 Luento ja luentomateriaali, Kristiina Heinonen, toiminnanjohtaja, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry.
Kuvat: TG Klubben -konsernin materiaalia.