siivousukko f5f5taustaTG Klubben oli mukana Ukty Ry:n järjestämillä uimahalli- ja kylpyläpäivillä 8.-10.2.2017. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjosi monipuolisen kattauksen laadukkaita luentoja liittyen uimahallien- ja kylpylöiden toimintaympäristöön.


Siivousaineista väitöskirjan tehnyt Tuula Suontamo kertoi, kuinka taklata tyypillisimpiä kompastuskiviä uimahallien puhtaanapitoon liittyen ja nappasimme luennosta kolme vinkkiä uimahallisiivouksen tehostamiseksi. 

 Suontamo painotti puhtaanapidon onnistumisessa etenkin yhteisten tavoitteiden asettamista. Koko henkilöstön tulee sitoutua puhtauteen aina päälliköistä, uimavalvojiin ja huoltomiehiin. Uimahallit ovat rakennusteknisesti erittäin haastavia siivottavia, koska tilat ovat usein korkeita eikä suoria kulmia välttämättä löydy.


- Siivoajilta ei luovuus lopu, arkkitehdit pitävät siitä huolta, napautti Suontamo luennollaan.

Sountamo muistutti, että uimahallisiivoajilta vaaditaan korkeata ammattitaitoa, sillä suuri osa liasta on näkymätöntä. Juuri näkymätön lika erottaa uimahallisiivouksen esimerkiksi hotellisiivouksesta ja nostaa ammattitaidon vaatimuksia. Suontamo lopetti luentonsa muistuttamalla, että siivous on erittäin kuormittavaa työtä ja ensiarvoisen tärkeätä liiketoiminnan kannalta.

- Siivous on vaativa kontaktilaji, muistutti Suontamo luennon lopuksi.

Siivoustohtorin kolme vinkkiä kuinka säästää uimahallin siivouskustannuksissa:

  1. Toteuta siivous yöaikaan
    Yöllä siivoaja saa työrauhan ja pystyy parhaiten keskittymään työhönsä. Tutkimusten mukaan siivous on tehokkainta yöaikaan toteutettaessa, kun halli on vapaana eikä asiakkaita tarvitse väistellä.

  2. Säilytä siivousvälineet oikein 
    Kaikkien siivousvälineiden täytyy olla puhtaita, oikein säilytettyjä sekä kuivia. Likaiset siivousvälineet levittävät valtavasti bakteereja, vaikka näkyvä lika puhdistuisikin.

  3. Uusi vesilelut säännöllisesti
    Jo pienetkin naarmut muovisissa vesileluissa keräävät huomattavat määrät bakteereja, jotka kulkeutuvat välineiden mukana altaaseen. Välineiden säännöllisellä kuntotarkistuksella sekä uusien hankinnalla ennaltaehkäistään suuria puhtaushaittoja.   

 Tutustu tästä TG Klubben-konserniin kuuluvan Klubben Sport Finlandin laajaan vesileluvalikoimaan.